ENGLISH
Haberler
07.11.2024 | Eğitim
Eğitim

İlk Amfinizi Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Temel Faktörler

 

İlk Amfinizi Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Temel Faktörler

Ses sisteminiz için ilk amfinizi satın almak, birçok dikkat edilmesi gereken unsuru beraberinde getirir. İlk kez amfi satın alan birçok kişi için alışveriş deneyimi kafa karıştırıcı, hatta bunaltıcı olabilir.

İlk amfinizi satın alırken göz önünde bulundurmanız gereken temel faktörlerin bir kontrol listesini oluşturduk. Bu amfi satın alma rehberi, güç ihtiyaçları, kanallar ve diğer kritik özellikleri dikkate alarak ideal amfinizi bulmanıza yardımcı olacaktır.

İlk Amfinizi Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Temel Faktörler

Amfi Güç İhtiyaçları

Seçtiğiniz amfinin, seçtiğiniz hoparlörleri etkili bir şekilde çalıştıracak kadar güce sahip olması gerekir. Amfi seçiminizin uzun ömürlü olmasını sağlamak için, bütçenizin izin verdiği kadar fazla güç satın almanızı öneririz. Mekanınızın boyutu ve hoparlörlerinizin özelliklerine bağlı olarak, mevcut kurulumunuzla amfinizi en üst sınırlarına kadar zorlamanız gerekmeyebilir. Ancak geniş bir güç aralığına sahip olmak, amfinizi daha büyük hoparlörlere veya daha büyük bir alana yönelik olası gelecekteki yükseltmeler için daha esnek hale getirir. Neredeyse tüm hoparlörler daha büyük bir amfi ile daha iyi ses çıkarır, bu nedenle güçlü bir amfiye yatırım yaparsanız, ömür boyu sağlayacağı güç ve ses çıkışından faydalanabilirsiniz.

Amfi Kanal Sayısı

"Kanallar"ı, amfinize bağlamak istediğiniz hoparlör sayısı olarak düşünebilirsiniz. Tek kanallı bir amfi, diğer bir deyişle monoblok, tek bir hoparlörü çalıştırmak için tasarlanmıştır. Müzik için çoğu dinleyici iki kanalı, yani stereo ses sistemini tercih eder. Stereo ses, müziğinize daha fazla nüans kazandırır çünkü ses, sol ve sağ kanallar arasında yayılır.

Televizyon, ev sineması veya diğer surround ses uygulamaları için diğer ses kaynaklarını hesaba katmak için daha fazla kanala ihtiyacınız olacak. Örneğin 5.1 surround ses sistemlerinde, hoparlörler dinleyiciye göre ön sol, ön sağ, merkez, arka sol ve arka sağa yerleştirilir ve bir subwoofer ile birlikte gelir. Sistemdeki hoparlör sayısını desteklemek için amfinizde yeterli kanal olması gerekecek.

McIntosh MC255 Amplifikatör
McIntosh MC255 Amplifikatörü. MC255, ev sinema sisteminde beş hoparlörü çalıştırabilir.

Hoparlör Uyumluluğu

Amfinizin hoparlörünüzle güç taşıma kapasitesi ve empedans açısından uyumlu olduğundan emin olun. Çoğu hoparlör, watt cinsinden güç derecesini listeler. Bu genellikle, düşük bir sayı ve yüksek bir sayıdan oluşan bir aralıkta olacaktır, örneğin: 75 - 300 watt. Bu örnekteki hoparlör için, en iyi ses vermesi için en az 75 watt gerekecektir, ancak hoparlör 300 watt'tan fazla güçle çalıştırılmamalıdır, aksi takdirde hasar görebilir. Aradaki herhangi bir watt miktarı uygundur.

Unutulmaması gereken bir diğer önemli özellik ise empedans derecesidir. Hoparlörlerde empedans, amfiden gelen elektrik sinyaline karşı hoparlörün gösterdiği dirençtir. Empedans, ohm (Ω) cinsinden ölçülür. Çoğu yaygın hoparlör 4 veya 8 ohm empedansa sahiptir.  Eğer hoparlörlerin empedansı amfinin empedansından düşükse, amfi aşırı çalışabilir veya ısınabilir, bu da amfiye zarar verebilir. Diğer yandan, hoparlör empedansı amfiden daha yüksekse, amfi, üretebileceği kadar güç çıkışını sağlayamayabilir. Bu durumda, amfinizi tam kapasitesinde kullanamazsınız ve paranızın karşılığını tam olarak alamazsınız.

McIntosh ML1 Hoparlör Mk II
McIntosh ML1 Hoparlörler, 8 ohm empedansa sahip olup, 600 watt'a kadar güç taşıyabilirler.

McIntosh amplifikatörlerinde yer alan Autoformer™, Unity Coupled Circuit Output Transformer veya Dynamic Power Manager® gibi çeşitli yerleşik teknolojiler, hoparlörlerinizin empedansı ile amfinizin empedansını eşleştirir, böylece ödediğiniz tüm gücü kullanabilir ve keyfini çıkarabilirsiniz. Hoparlör ve amfi empedansının eşleştirilmesi, ekipmanınızı korur, amfi güç çıkışını maksimize eder ve en iyi ses kalitesini sağlar.

Ses Kalitesi

Üst düzey ses kalitesi sağlamak için, aday amfiler, özellikle yüksek ses seviyelerinde distorsiyon olmadan temiz ses üretimi için test edilmelidir. Mümkünse, seçtiğiniz amfiyi yerinde test edebileceğiniz bir konum veya bayii showroomu bulmaya çalışın. Yüksek sinyal-gürültü oranı (SNR) ve düşük toplam harmonik bozulma (THD) seviyelerini tercih etmelisiniz.

Tüm amfiler biraz arka plan gürültüsü üretir. Bir müzik parçasındaki ince detaylar, bir amfinin gürültü seviyesinden daha düşükse, bu detaylar gürültü tarafından maskelenir ve kaybolur. Sinyal-gürültü oranı (SNR), bir amplifikatördeki gürültünün ölçümüdür. SNR değeri ne kadar yüksekse, gürültü o kadar düşüktür. Benzer şekilde, Toplam Harmonik Bozulma (THD), bir ses sistemi üzerinden geçen sinyalin ne kadar bozulduğunu ölçer. THD ne kadar düşükse, ses kalitesi o kadar yüksek olur. Çoğu McIntosh amplifikatörü, %0.05 - %0.005 THD'ye sahiptir, bu da neredeyse hiç distorsiyon üretmedikleri anlamına gelir.

Ek Özellikler ve Bağlantı Seçenekleri

Hangi ses formatlarını kullanacağınızı ve amfinizin bu farklı seçenekleri nasıl destekleyebileceğini göz önünde bulundurmalısınız. Bu, Bluetooth veya kablosuz bağlantı ile akış, bir TV'ye bağlanmak için HDMI girişi veya bir pikaba bağlanmak için phono girişlerini içerebilir. Bazı entegre amfiler, yerleşik çevresel dengeleyicilere sahiptir, diğerlerinde ise EQ'yu ayrı olarak satın almanız gerekebilir. Bir EQ, ses kaynaklarınızdan ve oda akustiğinizden en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olur.

McIntosh MA12000 Entegre Amplifikatör
McIntosh MA12000 Entegre Amplifikatörü, 25Hz'den 10kHz'e kadar 8 ses frekansında ayarlamalar yapmayı sağlayan yerleşik 8 bantlı analog bir dengeleyici (EQ) içerir.

Gelecek Yükseltmeleri

Unutmayın ki mevcut ve gelecekteki ses sisteminiz modülerdir, yani parçalar değiştirilebilir. Gelecekte hoparlörlerinizi yükselteceğinizi biliyorsanız, daha fazla güç gerektiren hoparlörleri destekleyebilecek daha güçlü bir amfi tercih ederek bileşenlerinizin ömrünü uzatabilirsiniz.

Ürün Garantisi

Bir amfi garantisi, ürünün kalitesi hakkında çok şey söyleyebilir. Amfi üreticisinin sağladığı garanti politikasını ve genel destek kaynaklarını kontrol ederek, amfinizin onarıma ihtiyacı olduğunda hizmet alabileceğinizden emin olun. McIntosh, çoğu amfi modeli için ABD'de 3 yıl garanti sunar. (Uluslararası garanti politikaları ülkeye göre değişiklik gösterebilir). Ayrıca amfi üreticisinin geçmişini ve yaşını da göz önünde bulundurun. Çok uzun süredir var olan bir üretici, kaliteli ürünler yaptığının iyi bir göstergesi olacaktır. Örneğin, 1949 yılında kurulan McIntosh, dünyadaki en eski ev ses amfi üreticilerinden biridir.

Kurulum İhtiyaçları

Bazı amfiler, evinizde kurulum için özel hizmet gerektirebilir. Bilgili, yetkili bayiler arayarak doğru bileşenleri öneren ve bunları profesyonelce mekanınıza kuran kişiler bulabilirsiniz.

Bir amfi seçmek, ev ses sisteminizi oluştururken en önemli tercihlerden biridir. Doğru amfi seçerken, bileşenlerinizin uzun ömürlülüğünü sağlamak için hem mevcut hem de gelecekteki ihtiyaçlarınızı düşünmeniz gerekecek. Bir yetkili bayii ile çalışmak, ev ses kurulumunuz için doğru seçimi yapmanıza yardımcı olabilir.